У зв’язку зі складною ситуацією з енергопостачанням,  Управління інспекційної діяльності у Чернівецькі області нагадує суб’єктам господарювання про важливість організації додаткових заходів  безпеки  виробничого процесу на підприємствах та при експлуатації обладнання підвищеної небезпеки – електрообладнання та електроустаткування.

Якщо це підприємство, яке вимагає постійного  гарантованого електропостачання і перерви у енергоживленні неприпустимі, на підприємстві має бути встановлено альтернативні автономні  джерела живлення (дизельні електростанції, генераторні установки тощо) та пристрій автоматичного введення резерву, який автоматично відновить електропостачання при відсутності надходження електроенергії із зовнішньої мережі живлення.

Персонал підприємства повинен ретельно ознайомитися з планом підприємства – розташуванням аварійних виходів, електрообладнання тощо та з інструкцією щодо поведінки у разі виникнення нештатних ситуацій.

Підприємства мають бути оснащені аварійним освітленням. Якщо на виробництві з певних причин таке освітлення відсутнє, то у наявності повинні бути ліхтарі на акумуляторних пристроях.

Дії персоналу підприємств під час відключення електроенергії мають бути наступними!

На території підприємства та у виробничих приміщеннях працівники мають дотримуватися правил електробезпеки.

Виконувати необхідні дії щодо належного зупинення технологічного процесу, виробничого обладнання підвищеної небезпеки, або ж переведення його у безпечний процес роботи.

Не заходити на територію обгороджених енергооб’єктів, не проникати самовільно у закриті приміщення розподільчих пристроїв і підстанцій.

Не наближатися до електропроводів, що провисли над землею.

Не наближатися до проводу, який лежить на землі.

Не влаштовувати тимчасові електропроводки.

Не використовувати електрогенератори у закритих приміщеннях.

Якщо на території підприємства, установи, організації  виявлено пошкодження проводів, чи обладнання енергооб’єктів, негайно повідомляти про це аварійну службу підприємства електропостачання.

У жодному разі не здійснювати ремонтні роботи самотужки  – це може бути небезпечно для здоров’я і життя!

Дані рекомендації для персоналу, у разі виникнення нештатних ситуацій на виробництві у зв’язку із системним відключенням електроживлення, не є вичерпними.

Актуальна інформація з питань безпеки праці за посиланням: https://pratsia.in.ua