Органи місцевого самоврядування не пізніше 25 липня 2024 року зобов’язані надати зведену інформацію щодо прийнятих рішень зі встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків до податкової служби

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що  згідно з повноваженнями, наданими органам місцевого самоврядування пунктом 12.3 статті 12 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Інформація щодо прийнятих рішень відповідно до вимог підпункту 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу надається до контролюючих органів щороку не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Згідно з підпунктом 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу зведена інформація про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та/або зборів на відповідних територіях, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги оприлюднюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (ДПС), не пізніше 25 вересня поточного року на своєму офіційному веб-сайті.

Звертаємо увагу на те, що згідно з пунктом 12.5 статті12 Кодексу платники місцевих податків та зборів при визначенні своїх податкових зобов’язань можуть використовувати зведену інформацію, розміщену на офіційному веб-сайті ДПС. Такі платники звільняються від відповідальності у разі, якщо у зведеній інформації, розміщеній на офіційному веб-сайті, виявлено помилку, що містить розбіжності між даними контролюючих органів та даними офіційно оприлюдненого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів або про внесення змін до таких рішень.

Зазначаємо, що справляння податків і зборів здійснюється відповідно до вимог податкового законодавства. Складовою частиною податкового законодавства є рішення органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими Кодексом, офіційно оприлюднене рішення є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами (стаття 3, пункт 12.5 статті 12 Кодексу).

Для визначення податкових зобов’язань з місцевих податків і зборів платники мають застосовувати податкові ставки, визначені рішеннями органів місцевого самоврядування.

Для спрощення та зручності платників зведена інформація щодо податкових ставок з місцевих податків і зборів, розміщена на офіційному веб-порталі ДПС за посиланням : https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/.

З метою упередження можливості неправильного застосування платниками місцевих податків і зборів податкових ставок податкова служба звертається до органів місцевого самоврядування з проханням здійснити заходи щодо перевірки достовірності даних зведеної інформації,  розміщеної на офіційному веб-порталі ДПС, з даними прийнятих рішень.

Про виявлені розбіжності просимо повідомляти контролюючі органи.

 

31 липня 2014 року останній день сплати сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначених у річній декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік фізичними особами

Про це нагадує декларантам заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк. Також посадовець звертає увагу, що за несвоєчасну сплату задекларованих сум податків передбачено застосування фінансових санкцій та пені.

Загалом, буковинці уже подали 5608 декларацій про майновий стан та доходи отримані у 2023 році, серед яких 1926 декларацій на отримання податкової знижки.

Кількість декларантів цього року зросла на 841 платника, оскільки торік таких декларацій було 4767, в тому числі 1569 декларацій на отримання податкової знижки. Громадянами області самостійно задекларовано майже 2 млрд 365,2 млн грн отриманих доходів, які не оподатковувалися при виплаті. До сплати задекларовано понад 29,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 4,4 млн грн військового збору. Що перевищує торішній показник нарахованого податку на доходи фізичних осіб на 9,5 млн грн та на 0,2 млн грн військового збору.

Також Микола Васильович закликає тих буковинців, які з певних причин вчасно не подали декларацію про майновий стан і доходи, задекларувати свої доходи і підтримати фінансово ЗСУ та місцеві бюджети.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)