31 липня – граничний термін сплати задекларованих ПДФО і військового збору!

У  Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують про наближення граничного терміну сплати сум ПДФО та військового збору, зазначених у річній декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік.

Згідно законодавчо встановлених термінів – сплатити їх потрібно до 1 серпня цього року за кодами бюджетної класифікації:

– «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

– «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

У разі несплати узгодженої суми грошового зобов’язання у встановлені Податковим кодексом України строки, платники податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

Відповідно до п. 124.1 ст. 124 ПКУ, за несплату узгодженої суми податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи в строк до 1 серпня року, що настає за звітним, застосовуються такі штрафні санкції:

– 5% від погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 календарних днів включно після останнього дня строку сплати суми грошового зобов’язання;

– 10% від погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів після останнього дня строку сплати суми грошового зобов’язання.

Умисні дії, що призводять до несплати, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 25% від суми несплаченого (або несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.2 ст. 124 ПКУ).

Повторні умисні дії протягом 1095 календарних днів або такі, що призводять до прострочення сплати грошового зобов’язання на понад 90 календарних днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50% від суми несплаченого (або несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.3 ст. 124 ПКУ).

Після спливу 90 календарних днів з останнього дня граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

 

Платники мають право звернутися до податкової інспекції для проведення звірки даних

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що вони мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Зокрема, щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

Це зазначено у ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Нагадуємо що у 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, тобто ставку потрібно розраховувати з урахуванням мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2023 року. На зазначену дату вона становила 6700 грн. Виходячи з цього, ставка за квадратний метр не може бути більшою за 100,5 грн (6700 х 1,5 %)

До прикладу кожен власник нерухомості за допомогою онлайн-калькулятора може самостійно розрахувати, скільки податку доведеться заплатити. Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб розміщено на сайті Державної податкової служби України за посиланням:  https://tax.gov.ua/calculator/realty

 

ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНИЙ ПОДАТКОВИЙ УНІВЕРСИТЕТ: УСПІШНА КАР’ЄРА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ОСВІТИ!

Додаткові можливості для вступників до Державного податкового університету.

РЕГІОНАЛЬНИЙ КОЕФІЦІЄНТ 1,04 дозволяє миттєво отримати вищий конкурсний бал та збільшити свої шанси на вступ!

Як це діє? Наприклад, ваш конкурсний бал 144,5? У ДПУ він зросте до 150,28! Проста математика: свій конкурсний бал помножте на 1,04 (отримаємо: 144,5 х 1.04 = 150,28).

ПЕРСПЕКТИВИ ПЕРЕВЕДЕННЯ НА БЮДЖЕТ ДЛЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ: діти учасників бойових дій, діти з інвалідністю, діти загиблих Захисників України, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування мають право бути переведені на бюджет, якщо за результатами вступу зараховані на контракт.

СПЕЦІАЛЬНОСТІ З ДЕРЖАВНИМ ЗАМОВЛЕННЯМ:

51 Економіка

071 Облік і оподаткування

072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок

073 Менеджмент

076 Підприємництво та торгівля

081 Право

122 Комп’ютерні науки

293 Міжнародне право

 

Скористайтесь перевагами! Приєднуйтеся до великої родини ДПУ!

Контакти: +38 (068) 619-31-31+38 (073) 619-31-31;044-363-27-30;

03.06@dpu.edu.ua pr.usfsu@dpu.edu.ua каб. 106, 108 корпусу Р, вул. Садова, 53, м. Ірпінь, Київська область

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)