З початку 2024 року надходження плати за землю від платників Буковини склали понад 321,3 млн грн

Впродовж січня-липня 2024 року власники землі та землекористувачі сплатили до територіальних бюджетів Буковини понад 321,3 млн гривень земельного податку,  що на 35,7 млн грн перевищує минулорічні показники – інформує в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

З даної суми надходжень земельного податку 225,6 млн грн – сплата від юридичних осіб. Фізичні особи сплатили – 95,7 млн грн земельного податку.

Посадовиця наголошує, плата за землю – це місцевий податок у складі податку на нерухоме майно, яка є обов’язковою та в повному обсязі зараховується до відповідних місцевих бюджетів.

Платникам слід знати, земельний податок можна сплатити в будь-якому відділенні банку, поштовому відділенні, онлайн через Електронний кабінет платника податків.

Фізичні особи з використанням кваліфікованого електронного підпису мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.

Окремо з рахунками можна ознайомитись на сайті ДПС у Чернівецькій області у рубриці >Головна> Рахунки для сплати платежів: https://cv.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/

 

У платіжних документах неправильно зазначено бюджетний рахунок, чи будуть застосовані фінансові санкції?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, якщо сплатили податок на неправильний рахунок, платник податків може звернутися до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації для проведення звірки.

Разом з тим нагадують, що, Законом України від 23.02.2024 року №3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн – комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» врегульовано питання не нарахування/анулювання нарахованої пені за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів (за умови своєчасної сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету).

Для звільнення платника податків від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема в частині порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання відповідно до статті 124 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та не нарахування/анулювання пені відповідно до статті 129 ПКУ потрібним є дотримання визначених обставин.

Першою обставиною є сплата узгодженого грошового зобов’язання платником податків, у тому числі податковим агентом, на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати того чи іншого податку, збору, платежу, контроль за якими покладено на контролюючі органи.

Другою – сплата узгодженого грошового зобов’язання не пізніше законодавчо визначених граничних строків сплати.

Обов’язковою умовою підтвердження зазначених вище обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов’язань.

З реквізитами рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевих бюджетів по Чернівецькій області можна ознайомитись на вебпорталі Головного управління ДПС у Чернівецькій області в розділі “Рахунки для сплати платежів”  за посиланням : https://cv.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)