Буковина: До місцевих бюджетів сплачено 70,3 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що з початку 2024 року до місцевих бюджетів надійшло 70,3 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Це на 7,8 відсотків, або 5,0 млн грн більше ніж за відповідний період минулого року.

Податківці звертають увагу, що зазначений податок сплачується суб’єктами господарювання – продавцями підакцизної продукції –  до бюджету тієї територіальної громади, на території якої ними здійснюється діяльність.

Акцизний податок з роздрібного продажу суттєво впливає на збільшення надходжень до місцевих бюджетів і залежить від того чи продавці у всіх випадках «фіскалізують» продаж товарів і видають розрахункові документи.

З огляду на це, кожен покупець підакцизної продукції, котрого турбує добробут своєї територіальної громади, має вимагати розрахунковий документ у продавця.

 

Порядок дій при зміні даних платника податків

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що фізичні особи-платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи-платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків за формою № 5ДР.

Така заява подається до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних. Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів з наступного дня після дня подання фізичною особою Заяви за ф. № 5ДР.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)