Для звірки даних щодо плати за землю – звертайтесь до податкової служби за своїм місцем реєстрації або місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, відповідно до пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Згідно з абзацами сьомим – дванадцятим п. 286.5 ст. 286 ПКУ платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку (з дотриманням вимог, визначених п. 42.4 ст. 42 ПКУ) звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:

розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності або користуванні платника податку;  права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 і 281.5 ст. 281 ПКУ;  розміру ставки земельного податку;  нарахованої суми плати за землю.

При виявленні розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган, до якого звернувся платник плати за землю, проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю) (абзац шостий п. 286.5 ст. 286 ПКУ).

Фізичні особи з використанням кваліфікованого електронного підпису мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua , а також через вебпортал ДПС.

Отже, для звірки даних щодо плати за землю фізичні особи (громадяни) звертаються із відповідними документами письмово або в електронній формі (через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету) до головних управлінь ДПС в областях та м. Києві за своїм місцем реєстрації або місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок.

Буковинські платники використовують для фіскалізації готівкових розрахунків 16592 РРО/ПРРО

У Головному управлінні ДПС У Чернівецькій області інформують, що на початок вересня  2024 року кількість РРО/ПРРО які фіскалізують готівкові розрахунки складає 16592 реєстратори. Серед загальної кількості зареєстрованих 4978 класичних РРО та 11614 – ПРРО.

За словами податківців після 1 серпня 2024 (з моменту набрання чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів за порушення у сфері проведення розрахунків визначених Законом № 265 і передбачені застосовування фінансових санкцій) зареєстровано 9646 реєстраторів (ПРРО-7608 та РРО – 2038).

Моніторинг підтверджує, що саме ППРО від ДПС користується популярністю у платників, оскільки безкоштовне програмне забезпечення такого реєстратора можна встановити на будь-який уже наявний гаджет – мобільний телефон, ноутбук, планшет та стаціонарний комп’ютер.

Перевагою є теж, що функціонал ПРРО відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Все необхідна інформація про безоплатний Програмний РРО на сайті ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro і складається з наступних розділів: нормативно-правові акти; повідомлення – роз’яснення для платників; керівництво користувача безкоштовного ПРРО (WEB, Android, iOS, Windows); опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу; електронні довірчі послуги; отримання відповідей на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО; актуальні запитання-відповіді; форми ПРРО; Програмний реєстратор розрахункових операцій; пошук фіскального чека; презентаційні матеріали щодо впровадження програмних РРО; відеоуроки; питання дня щодо застосування РРО/ПРРО; кампанія впровадження Програмного РРО у регіонах; політика конфіденційності безкоштовного програмного рішення Державної податкової служби (ПРРО).

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)