Підсумки за 2023 рік: Буковинці зі свої доходів сплатили до бюджету понад 5,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

Продовж 2023 року буковинці сплатили до бюджетів із свої доходів понад 5 млрд 644,3 млн грн  податку на доходи фізичних осіб, що на 463,5 млн грн більше ніж у 2022 році – про це інформує громадськість начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами із загальної суми сплаченого податку на доходи фізичних осіб до державного бюджету надійшло 1 млрд 103,4 млн грн, а місцеві бюджети області 4 млрд 336,2 млн грн.

Підсумовуючи, Віталій Петрович звертає увагу на фактори які негативно впливають на сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Серед найбільш значимих відзначає незадекларовані трудові відносини та й відповідно «тіньова» заробітна плата чи дохід – це коли громадянин працює чи здійснює підприємницьку діяльність і відповідно не сплачує податки і не підтримує свою країну та ЗСУ.

Подолання аналогічного тіньового явища є однією із найважливіших задач для відомства – резерви податкових надходжень і збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб податківці розглядають через призму заходів із забезпечення офіційного оформлення найманих працівників, залучення тіньових заробітних плат до оподаткування, роботи з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також своєчасній сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї та МПЗ, детінізації доходів від ведення незаконної підприємницької діяльності.

Кожен буковинець – продовжує начальник податкової – який володіє інформацією про «тіньовиків» може повідомляти контролюючі органи написавши звернення. Повідомлення можна також надсилати через сервіс для громадян – чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.

Запитання від платника щодо оподаткування доходу від продажу житлового будинку

Чи оподатковується ПДФО дохід від продажу один раз протягом звітного податкового року житлового будинку, що перебуває у власності ФО понад три роки, разом із земельною ділянкою, на якій розташований такий будинок, якщо ділянка перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ?

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця визначено ст. 172 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно з п. 172.1 ст. 172 ПКУ не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну):

житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці); земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями (далі – Земельний кодекс) залежно від її призначення;

земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину.

Згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), із зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

При цьому п. 1 ст. 121 Земельного кодексу України встановлено норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, зокрема: для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара; для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою від продажу один раз протягом звітного податкового року житлового будинку, що перебуває у власності такої особи понад три роки, не оподатковується, разом з тим, дохід, отриманий від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкта нерухомості (земельної ділянки), яка перебуває у власності понад три роки, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Які дії громадянина, якщо відсутній фіскальний чек на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку»?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що інформація про фіскальний чек з’являється на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку» у разі: фіскалізації чека у режимі онлайн – після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС; фіскалізації чека у режимі офлайн – після отримання від пристрою пакету даних про чеки сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС). Якщо фіскальний чек відсутній за результатами пошуку засобами Електронного кабінету, то необхідно повторно перевірити введені дані у пошукових реквізитах та повторити пошук.

У разі відсутності фіскального чеку суб’єктом господарювання може бути надісланий лист з повідомленням про його відсутність до ДПС. До такого повідомлення необхідно додати копію чеку, який не знайдено.

Також можна скористатися чат-ботом «StopViolationBot» у месенджері Telegram. З його допомогою в будь-який час доби у будь-якому місці можна оперативно поінформувати ДПС про факти виявлених ймовірних порушень законодавства щодо: незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; відмову у розрахунку банківською карткою; торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції; завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.