В умовах війни нерідко постає питання щодо можливості отримання паспортного документа не власником, а кимось з його рідних чи знайомих за нотаріально завіреним дорученням. Особливо часто до міграційної служби з цим звертаються військовослужбовці, які не можуть вчасно забрати свій  документ у підрозділі, в якому подавали заяву на оформлення паспорта.

Зазначимо, що отримання готового документа без присутності власника можливе лише у випадку, якщо той не досяг 12-річного віку та під час оформлення паспорта не проходив процедуру верифікації особи зі скануванням відбитків пальців. Лише тоді за довіреністю представника неповнолітньої особи (одного з батьків/опікуна/усиновлювача) готовий документ може забрати будь-хто з рідних чи навіть друзів.

Якщо йдеться про повнолітню особу, то ніхто окрім неї особисто не може звернутися до підрозділу міграційної служби для отримання готового паспорта. Адже  під час видачі документа його власник проходить повторно процедуру верифікації особи за допомогою сканування відбитків пальців.

Важливо також знати, що поштою «до запитання» на ім’я  власника паспортні документи не надсилаються. Водночас в міграційній служби запроваджена та успішно діє послуга з пересилання готових паспортів до підрозділів міграційної служби, що підключені до Єдиного державного демографічного реєстру та можуть надавати послугу з видачі готових паспортів (всі підрозділи ДМС України на підконтрольній території, окрім Донецької та Луганської областей).

Для отримання паспорта в іншому регіоні України його власнику необхідно звернутися до ближчого підрозділу міграційної служби з відповідною заявою.

Довідково:

Минулого року працівниками УДМС у Чернівецькій було переслано до інших областей, а також – на закордонні відділення паспортного сервісу «Документ» та до консульських установ України за кордоном загалом 380 паспортів, з них 164 – за кордон.

Управління ДМС  у

Чернівецькій області