Деклараційна кампанія – 2024: з прикладами заповнення декларації можна ознайомитись на вебпорталі ДПС

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

– особисто або уповноваженою особою;

– поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для зручності платників при поданні декларації пропонуємо ознайомитись з прикладами її заповнення., які розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/prikladi-zapovnennya/.

Звертаємо увагу, що для громадян, які зобов’язані згідно законодавства  прозвітувати про отримані у 2023 році доходи, граничний термін подання декларації – до 01 травня 2024 року.

Здійснюєте продаж товарів через інтернет – зареєструйте підприємницьку діяльність

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області наголошують, якщо платник податків займається продажем товарів чи наданням послуг, у тому числі за допомогою соцмереж, державна реєстрація є обов’язковою. Звертаємо увагу, що відсутність держреєстрації призводить до притягнення до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

На сьогодні значна кількість громадян нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, що є прямим порушенням встановлених законодавством вимог. В результаті, це призводить до: здійснення господарської діяльності без державної реєстрації; використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутності мінімальних соціальних гарантій; виплати заробітної плати «в конвертах»; продажу товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення;  непроведення розрахунків через РРО/ПРРО;  ухилення від сплати податків тощо.

Враховуючи глобальну цифровізацію, використання соціальних мереж, зокрема, Facebook та Instagram, стало потужним маркетинговим інструментом, який став досить популярним серед громадян для дистанційного продажу товарів або надання послуг. Проте більшість таких продавців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять не застосовуючи РРО/ПРРО та без видачі касових чеків.

Зауважимо, що такі випадки досліджуються та перевіряються фахівцями податкової служби області, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування.

 

Заповнення реквізитів «Призначення платежу» платіжної інструкції для перерахування коштів

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п. 41 розд. ІІ Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163 платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати податків, зборів, платежів визначено Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2023 за № 528/39584 (далі – Порядок № 148).

Згідно з п. 1 розд. ІІ Порядку № 148 обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу», під час заповнення якого для платника у разі сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний/небюджетний/єдиний/депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису»;

«Номер рахунку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Сума податку» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (у разі сплати на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС);

«Тип» (у разі сплати за оренду державного майна).

Пунктом 2 розд. ІІ Порядку № 148 встановлено, що під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетні/небюджетні/єдиний/депозитний рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку полів, наведених у п. 1 розд. ІІ Порядку № 148, такі поля:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку № 148;

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).