У період похолодання та із початком опалювального сезону, зазвичай різко зростає кількість пожеж у помешканнях громадян. Зазвичай, до цього призводить  необережне використання електрообігрівачів та опалювальних печей, їхня несправність, перевантаження електромереж, тощо. Більшості пожеж можна було б запобігти, якщо не нехтувати правилами безпеки. Адже одне з головних завдань мешканців будинків – це підготовка котлів, печей, димоходів, а також обігрівачів до безпечної роботи.

Тому з метою запобігання пожежам в осінній період, а також задля попередження трагічних випадків і значних матеріальних втрат, рятувальники Буковини закликають дотримуватись правил безпеки. Перед початком опалювального сезону обов’язково перевірте, чи немає тріщин у печах та димарях. Не розпалюйте піч легкозаймистими речовинами. Не дозволяйте розпалювати вогонь у печі дітям та не використовуйте пічки для сушіння одежі чи інших речей. Пам’ятайте, що категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар – це може призвести до отруєння чадним газом. Також в опалювальний сезон не забувайте очищати димарі від сажі хоча б один раз на два місяці.

Перед початком експлуатації перевірте й справність обігрівачів. Використовуючи опалювальні прилади, не розміщуйте їх близько до легкозаймистих речей та на відстані, менше півметра від меблів у кімнаті, не залишайте без нагляду ввімкнені електрообігрівачі. Бережіть свої оселі від вогню!

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Відділ запобігання надзвичайним ситуаціям Чернівецького РУ Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області