Мінімальний розмір заробітної плати зросте з 1 квітня 2024 року

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, згідно статті 8 Закону України№ 3460-IX від 09.11.23 «Про Державний бюджет України на 2024 рік » з 1 квітня 2024 року мінімальну заробітну плату визначено: у місячному розмірі – 8000 гривень; у погодинному розмірі – 48 гривень.

Відповідно мінімальний розмір ЄСВ з цієї дати  підвищиться до 1760 грн.

Максимальна база нарахування ЄСВ буде складати – (8000 х 15)=120000 грн.

***Приклад розрахунку податків із мінімальної зарплати з 1 квітня 2024 року:

Нарахування – 8000 грн;

Нарахування ЄСВ – 8000 х 22% = 1760 грн;

Утримання ПДФО – 8000 х 18% = 1440 грн;

Утримання військовий збір  8000 х 1,5% = 120 грн;

Всього утримано: 1560 грн (ПДФО + ВЗ);

До виплати «на руки» найманому працівнику: 8000 – 1560 = 6440 грн/місяць.

 

До уваги платників: Скористайтесь загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом (ЗІР)

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькі області інформують, що платники податків в режимі online можуть дізнатися офіційну позицію ДПС з найактуальніших питань оподаткування. Для цього їм необхідно скористатися Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом (ЗІР) – інформаційним ресурсом, який створений у межах Електронного Уряду. Вхід у ЗІР здійснюється через будь-яку пошукову систему в інтернет-мережі, у т.ч. у вигляді мобільної версії, мобільних додатків на базі Android та iOS або за посиланням https://zir.tax.gov.ua.

Розміщена в ЗІР База знань містить відповіді на запитання, які структуровані за напрямками щодо застосування норм податкового законодавства, єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Також на «Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі» ДПС можна ознайомитись із ставками податків та зборів, податковим календарем, приєднатися до сервісу отримання інформації про останні зміни в податковому законодавстві, ознайомитись із переліком адміністративних послуг; отримати інформацію про Центри обслуговування платників та багато іншого.

Скориставшись переходом у Viber чи Telegram, можна отримати інформаційно-довідкові послуги від Контакт-центру ДПС, надіслати електронного листа із запитанням, яке буде розглянуто у найкоротший час, або отримати допомогу з використання ЗІР від працівника Контакт-центру ДПС.

Крім того, користувачі ЗІР мають можливість оцінити, що містяться у розділі «Запитання – відповіді з Бази знань», залишити коментар чи пропозицію до них.

 

Як визначається об’єкт оподаткування ПДФО за операціями з надання в оренду земельної ділянки с/г призначення, земельної частки (паю)?

Фахівці Головного управління  ДПС у Чернівецькій області інформують, згідно з п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

Підпунктом 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Кодексу передбачено, що податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Доходи, від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою 18 відсотків.

Крім того, такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Отже, доходи фізичної особи від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5 відсотка та податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)