З початку року платниками Буковини сплачено 3 млрд 520 млн грн податків та понад 2 млрд 66 млн грн єдиного соціального внеску

В. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька поінформувала громадськість про виконання завдань щодо сплати податкових платежів буковинцями впродовж січня – квітня 2024 року.

Аналізуючи бюджетні надходження за січень – квітень 2024 року платниками області сплачено на 1 млрд 170,7 млн грн, або на 49,8 відсотків більше ніж за відповідний період минулого року. Єдиного соціального внеску сплачено більше на 256,9 млн грн.

Показники квітня 2024 року виконано на 113,3 відсотки – сплачено до бюджетів усіх рівнів 895,3 млн грн.

До державного бюджету за чотири місяці поточного року платниками сплачено 1 млрд 729,5 млн грн, це на 789,4 млн грн, або на 84,0 відсотки більше відповідного періоду 2023 року.

В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку складають: податок на доходи фізичних осіб – 453,7 млн грн; податок на додану вартість – майже 424,2 млн грн; податок на прибуток – 202,6 млн грн та  військовий податок 132,7  млн грн.

Що ж до місцевих бюджетів Буковини, то за словами очільниці податкової служби області, у січні – квітні поточного року платники області сплатили 1 млрд 790,3 млн грн податків і зборів, що більше за минулорічні надходження на 381,3 млн грн.

Серед надходжень до місцевих бюджетів 60 відсотків складає податок на доходи фізичних осіб – 1 млрд  74,7 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва «спрощенці» сплатили 358,4 млн грн єдиного податку. Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам майже 171,2  млн грн плати за землю та оренду землі.

Теодозія Чернецька висловлює щиру подяку платникам, котрі чесною сплатою податків проявляють свій патріотизм та завдяки яким держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат.

Платник ПДВ може надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій таблиці

Чи може платник ПДВ надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій до контролюючого органу таблиці даних платника?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п. 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок) платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за встановленою формою (додаток 5).

У Таблиці зазначаються:

види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку).

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку).

Отже, платник ПДВ може надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій до контролюючого органу Таблиці шляхом подання нової Таблиці, в якій зазначає такі види діяльності та відповідно коди товарів згідно УКТЗЕД та коди послуг згідно ДКПП.

 

10 квітня – граничний термін подання декларації за 1 квартал 2024 року платниками єдиного податку ІІІ групи

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що згідно з абзацом першим п. 296.3 ст. 296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).

Граничний термін подання податкової декларації платниками єдиного податку ІІІ групи за 1 квартал 2024 року –  10 квітня 2024 року (п. 294.1 ст.294 глави 1 Розділу XIV ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи  (крім електронних резидентів (е-резидентів) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ст. 295 ПКУ).

Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (абзац тринадцятий п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Сплата єдиного податку платниками третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).