Після початку повномасштабної війни в Україні мільйони наших співгромадян були вимушені покинути рідні домівки та виїхати за кордон. Серед них було чимало жінок при надії, які народили діток за межами батьківщини. Тож для багатьох батьків постало питання документування малечі за кордоном. Та чи можна оформити закордонний паспорт дитині без повернення в Україну?

Це можна зробити в закордонних відділеннях «Паспортного сервісу» та в українських дипломатичних установах. Якщо паспорт одного з батьків протерміновано або до документа не вклеєно актуальне фото, можна одночасного оформити ID-картку законному представнику дитини (одному з батьків, опікунів чи усиновлювачів) та закордонний паспорт дитині. Для цього потрібно звертатися до закордонних підрозділів «Паспортного сервісу».

Якщо батько іноземець, необхідно звернутися до закордонної дипломатичної установи для отримання Довідки про реєстрацію особи громадянином України. Термін оформлення такого документа складає 3 місяці. Потім з цією довідкою можна оформити закордонний паспорт дитині в закордонних дипломатичних установах або відділеннях «Паспортного сервісу».

Для пред’явлення на території України  іноземного свідоцтва про народження дитини необхідно зробити офіційний переклад та завірити його нотаріально. Також для легалізації свідоцтво може потребувати проставлення апостиля, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України, згідно з Законом України «Про міжнародне приватне право».

Управління ДМС у Чернівецькій області