У 2024 році 123 роботодавці Чернівецької області скористалися компенсаційними програмами обласної служби зайнятості. 168 безробітних працевлаштовані з наданням компенсацій, а роботодавці отримали  3,7 млн грн.

Однією з найпотужніших та дієвих компенсацій для роботодавців є компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. З початку року такою компенсацією скористалися 52 роботодавці за працевлаштування 72 внутрішньо переміщених осіб та отримали понад 1,2 млн гривень.

У цьому році збільшено строки надання та розміри компенсації роботодавцям витрат на зарплату за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю. Тепер тривалість складає 3 місяці, а виплату прив’язали до розміру мінімальної зарплати,  з 1 квітня 2024 року становить 8 000 грн,  за три місяці – 24 тис.грн. За працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю до 6 місяців, сума компенсації складає  – 48000 грн.

Наприкінці минулого року запрацювала нова компенсаційна програма за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю. Для людини з інвалідністю І групи компенсація складає 106,5 тис.грн (15 мінімальних заробітних плат), для ІІ групи – 71 тис.грн (10 мінімальних заробітних плат). Роботодавцям, в межах цієї програми, компенсуються витрати на придбання: меблів, поручнів та брусів, допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв, брайлівських клавіатур та портативних пристроїв, підйомних платформ для робочих місць, тощо.

Також діє ряд інших компенсаційних програм, які передбачають повну або часткову компенсацію єдиного внеску або мінімальної заробітної плати за працевлаштування безробітних вразливих категорій. Зокрема, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю або передпенсійного віку, одного з батьків, хто виховує дитину до 6 років або дитину з інвалідністю, а також молодь на перше робоче місце.

У 2024 році Чернівецька обласна служба зайнятості компенсувала 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці трьом роботодавцям за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа УБД на посади: продавець-консультант, електромеханік, водій автотранспортних засобів.

Ознайомитися з переліком компенсацій можна на сайті Державного центру зайнятості https://is.gd/kroavd або за телефоном 0372950211 проконсультують фахівці Чернівецького обласного центру зайнятості.

 

Відділ організаційно-інформаційної роботи  

Чернівецького обласного центру зайнятості