Буковинські платники сплатили до зведеного бюджету понад 34,3 млн грн рентних платежів

В.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька повідомляє, з початку 2024 року буковинські платники податків перерахували до бюджетів всіх рівнів понад 34,3 млн грн рентних платежів.

В цілому, з початку року до державного бюджету спрямовано понад 19,9 млн грн рентних платежів. Згідно з розподілом коштів у розпорядженні місцевих громад регіону залишилось 14,3 млн грн надходжень від користувачів природних ресурсів.

Зокрема, найбільшу суму сплачених ресурсних платежів до зведеного бюджету складає рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 23,6 млн грн. Також, вагомі надходження склала рентна плата за користування надрами – 7,8 млн грн (з них, за видобування корисних копалин місцевого значення – 1,1 млн грн). Крім того, рентної плати за спеціальне використання води платники регіону сплатили понад 2,7 млн грн.

Водночас, до держбюджету надійшла сплата за користування радіочастотним ресурсом України – 106 тис грн.

Податківці рекомендують платникам ПДВ ознайомитися на сайті з показниками податкової ефективності

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу платників ПДВ, що на вебпорталі ДПС України на постійній основі публікуються показники податкової ефективності з податку на додану вартість в розрізі галузей економіки України. Дані показники зіставляються з коефіцієнтом податкової ефективності по окремій галузі області при проведенні камеральної перевірки декларацій та подальшого аналізу фінансово-господарської діяльності СГД.

Показник податкової ефективності з податку на додану вартість -це співвідношення задекларованої суми ПДВ до сплати у рядку 18 декларації до задекларованого обсягу постачання у рядках 1.1А,1.2А і 1.3А.

Ознайомитися з інформацією «Податкова ефективність з податку на додану вартість сформована за видами економічної діяльності» можна за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/pomisyachno-podatkova-efektivnist-z-pdv

 

Сплата земельного податку, якщо власники земельних ділянок неповнолітні діти

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, земельні частки (паї), які перебувають у власності, та земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування. Правовий статус дитини  має особа до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст.6 Сімейного кодексу України, малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14-ти років, а неповнолітньою вважається дитина у віці від 14-ти до 18-ти років.

Якщо дитина або особа, дієздатність якої обмежена, не може самостійно здійснювати свої права, ці права здійснюють батьки, опікун або самі ці особи за допомогою батьків чи піклувальника – ст. 14 Сімейного кодексу.

Відповідно до п. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України, повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18-ти років (повноліття).

Відповідно до п.99.2 ст.99 ПКУ, грошові зобов’язання малолітніх/неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття малолітніми/неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) малолітніх/неповнолітніх і малолітні/неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань малолітніх/неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.

Перелік категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, але пільги щодо сплати земельного податку для малолітніх та неповнолітніх дітей не передбачені.

Підставою для нарахування земельного податку є:  дані державного земельного кадастру;   дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;   дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);   дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);  рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв); дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї);  дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Отже, за земельні ділянки, які знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, земельний податок нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)