Як тільки наступає весна, з першими квітучими пролісками на території громади «розцвітають» вогнища з густим та їдким димом. Господарі, які наче дбають за чистоту присадибних ділянок, спалюють сотні кілограмів минулорічного опалого листя, сухої трави та навіть побутових відходів. При цьому люди забруднюють атмосферу і завдають шкоди екосистемі. Невже так має бути?

Покращити врожайність спалюванням трави навряд чи вдасться, адже вогонь порушує мікробіологічний склад ґрунту. А шкода від спалювання листя та сухої трави надзвичайно велика: при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється біля 10 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та багато канцерогенних сполук. В тліючому листі без доступу кисню виділяється безнзопірен, що здатний викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям зазвичай горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Катастрофічними наслідками спалювання сухих рослинних залишків стають локальні пожежі, які можуть перерости у великомасштабні. Неконтрольовані пожежі становлять загрозу приватним житловим будинкам, завдають матеріальних втрат, загрожують життю людей і тварин, а боротися з вогнем мусять пожежники, які ризикують своїм життям та здоров’ям.

Екологічною альтернативою спалювання листя та сухої трави є облаштування компостних ящиків чи ям.

 

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення спалювання опалого листя в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища забороняється. Порушення цієї заборони передбачає накладення адміністративного штрафу на громадян чи притягнення таких осіб до кримінальної відповідальності:

  • від 30 600 грн до 61 200 грн – за забруднення атмосферного повітря;
  • від 91 800 грн до 153 000 грн – за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць;
  • від 1530 грн до 15 300 грн – за порушення вимог пожежної безпеки в лісах;
  • від 3060 грн до 21 420 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків;
  • від 6120 грн до 30 600 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

 

Куди звертатися, якщо палять листя?

 

  • В поліцію. Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про правопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана в 15-денний термін розглянути справу і накласти штраф на порушника.
  • В пожежну за телефоном: 101 або 2-11-02
  • До інспектора з благоустрою міської ради за телефоном: 2-12-00.

 

 

Інспектор з питань надзвичайних ситуацій

та цивільного захисту населення і території                          Дмитро МІСИК